Epres-kivis torta

Feltöltő: psycheee
2+ óra
12 szelethez
haladó szakácsoknak
Epres-kivis torta
étcsokoládékivifehérborjoghurtkakaóporzselatinhabtejszíntorta recepttejszínes tortagyümölcsös tejszínes tortaalkalomraepres-kivis torta

Hozzávalók:

    • 275 gParmalat habtejszín
    • 150 g liszt
    • 100 g vaj (hideg)
    • 160 g cukor
    • 1 csipet
    • 2 db tojássárgája
    • 8 db zselatinlap
    • 80 ml tej
    • 1-2 ek kakaópor
    • 250 g joghurt
    • 350 g eper
    • 125 ml fehérbor
    • 4 db kivi
    • 2 ek cukor
    • 15 db babapiskóta
    • 100 g étcsokoládé (vagy tortabevonó)
    • 2-3 szem eper a díszítéshez
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A lisztből, a vajból, 50 g cukorból, sóból és 1 tojás sárgájából gyorsan sima tésztát gyúrunk. Cipóvá formálva és fóliába csomagolva legkevesebb 30 percre hűvös helyre tesszük.
2.
A tésztát kissé belisztezett munkalapon vékonyan kinyúltjuk és egy 24 cm átmérőjű kört kivágunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és egy villával többször megszurkáljuk. Előmelegített sütőben (180°C) 12-15 perig sütjük. Süteményes rácson kihűtjük.
3.
A csokoládés-joghurtos krémhez 3 lapzselatint beáztatunk. A tejet 1 tojássárgájával, 50 g cukorral és a kakaóporral állandóan kevergetve felfőzzük. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kanálról ne folyjon le, és ha ráfújunk, karikák keletkezzenek benne.
4.
A zselatint kinyomkodjuk és a meleg krémben feloldjuk, kissé lehűtjük. Majd 100 g joghurtot a krémhez keverünk, 150 g tejszínből kemény habot verünk, és ugyancsak belekeverjük.
5.
A tortalap köré egy hozzáillő tortaforma karimát csatolunk és a csokoládés krémet a tortalapon szétterítjük, majd a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
6.
Az eperkrémhez 5 lapzselatint beáztatunk. Az epret megmossuk, negyedekbe vágjuk. A fehérbort 60 g cukorral felfőzzük, és az epret hozzáadjuk. Gyorsan felforraljuk, majd botmixerrel pépesítjük és átpasszírozzuk. A zselatint most is a meleg krémben feloldjuk, majd lehűtjük.
7.
A kivit meghámozzuk, 5 mm vastag szeletekre vágjuk és rövid ideig a forró cukros (2 ek) vízben pároljuk (ha nagyon érett, akkor ez szükségtelen). A kivi szeleteket a már megdermedt csokoládékrémre tesszük.
8.
150 g joghurtot az eperkrémhez keverünk és a kivi szeleteken szétterítjük, tetejét elsimítjuk, és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
9.
A babapiskótákat elfelezzük. A tortabevonót felolvasztjuk (gőz fölött) és a piskótákat ferdén a tortabevonóba mártjuk. Egy süteményes rácson lecsepegtetjük, míg a csokoládé megdermed. A maradék tortabevonót egy mélyhűtő zacskóba tesszük, sarkára egészen apró lyukat vágunk és a torta közepét ezzel díszítjük.
10.
125 g habtejszínből kemény habot verünk, a torta szélét vékonyan megkenjük vele. A maradék habtejszínt egy nagyobb csillagcsőrös nyomózsákba töltjük és a torta tetejét ezzel díszítjük.
11.
A piskótát a kerek végével felfelé egymás mellé körbe a torta széléhez nyomkodjuk. A tortát az elfelezett eperrel díszítjük.