Epres-fehér csokis spiráltorta

Feltöltő: Csyllu88
1-2 óra
9-10 személyre
haladó szakácsoknak
Epres-fehér csokis spiráltorta
Torta

Hozzávalók:

    • 150 gParmalat habtejszín
    • 4 egész tojás
    • 12 dkg liszt
    • 13 dkg cukor
    • 1 csipet
    • 1 TK (teáskanál sütőpor
    • 1 ek olaj
    • 1 ek víz
    • 1 teáskanál vaníliaaroma
    • 2 db tojás sárgája
    • 10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
    • 3 evőkanál eperlekvár
    • kevés reszelt fehércsokoládé
    • 1 marék friss eper
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 35x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.
2.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát és még egy percig keverjük.
3.
A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.
4.
A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.
5.
A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje harmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.
6.
Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12–15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.
7.
Eközben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)
8.
A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.
9.
A habtejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött, egy evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)
10.
A felvert habtejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük és alaposan lehűtjük.11. Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény ferde lesz, és billegni fog.
11.
Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.
12.
A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a kihűlt fehér csokis krémnek körülbelül a felét.
13.
Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.
14.
Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.
15.
A lehűlt tortát tortatálra helyezzük és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.
16.
Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.