Édesburgonyás gnocchi Júdásfül-gombával

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Édesburgonyás gnocchi Júdásfül-gombával
szalonnavilágkonyhabazsalikomjúdásfül-gombatojásédesburgonyafőzőtejszínfiatalosgnocchitejszínes

Hozzávalók:

    • 400 gParmalat főzőtejszín
    • 20 dkg édesburgonya
    • 1 db tojás
    • 15-20 dkg liszt
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
    • 20 dkg júdásfül-gomba (vagy más erdei gomba)
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 csokor bazsalikom
    • 2 dkg vaj
    • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
Bevásárlólista nyomtatása
A batáta, azaz édesburgonya, nem is burgonya. A hajnalka nemzetségbe tartozik, ez látszik a virágán is. Magas a C-, B2 és B6 és E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma

Elkészítés menete:

1.
A szalonnát felkockázzuk, a gombát megmossuk, a vastagabb részeit levágjuk, vékonyan felcsíkozzuk. A vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a szalonnát. Mikor ropogósóra pirult, belenyomjuk a fokhagymát, majd beleszórjuk a gombacsíkokat. Pár perc után összeesik, ráöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, kész is.
2.
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. Összetörjük, kihűtjük. Hozzákeverjük a tojást, sót, borsot, lisztet. Ez utóbbit adagolva keverjük hozzá addig, míg jól gyúrható tésztát kapunk. Lisztes kézzel 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd 2 centinként késsel elvágjuk. Egy villa meglisztezett fogaival sodrunk egyet rajtuk, majd lobogó sós vízbe szórva megfőzzük a gnocchikat. Amikor feljöttek a víz felszínére, még egy percig főzzük, majd a mártásba szedjük.
3.
Tálaláskor durvára tépkedett bazsalikommal díszítjük.