Különleges édes-csípős burgonyapüré
Feltöltő: Enikő
1-2 óra
7-8 személyre
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
- 4 nagy édesburgonya, meghámozva, felkockázva
- só és bors
- 5 szelet bacon (később felcsíkozva)
- 2 chili paprika, szárak és magok eltávolítva, apróra felkockázva
- 1,5 dl Parmalat főzőtejszín
- 4 ek vaj
- zöldhagyma, szeletelve (díszítéshez)
a ropogós tetejéhez
- 12 db mézes Győri Édes keksz
- 1 marék Panko zsemlemorzsa, vagy frissen őrölt zsemlemorzsa
- ½ marék dió, apróra vágott
- 2 ek vaj
Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát.
Elkészítés menete:
1.

Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra.
2.

Helyezzük a kockára vágott burgonyát egy nagy serpenyőbe, és csak annyi vizet öntsünk rá, ami épp elfedi.
3.

Adjunk hozzá ½ teáskanál sót és főzzük meg a burgonyát. (Ez körülbelül 20-25 perc)
4.

Szűrjük le és tegyük félre.
5.

A baconszeleteket süssük ropogósra. Vegyük ki a zsírjából, tegyük papírtörlőre.
6.

A szalonna zsírjához adjuk hozzá a magjaitól és ereitől megtisztított chili paprikát, 2-3 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
7.

Egy akkora tálba tegyük a főtt burgonyákat, amiben kényelmesen össze tudjuk törni, majd össze tudjuk keverni a 4 evőkanál vajjal és a 1,5 dl. Parmalat főzőtejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a közben csíkokra vágott bacont és a chili paprikát.
8.

Öntsük a burgonyapürét biztonságos sütőedénybe. Készíthetjük egyben, vagy akár adagonként is.
9.

Készítsük el a püré ropogós tetejét. A kekszeket törjük össze, keverjük hozzá a zsemlemorzsát, az apróra vágott diót és a 2 evőkanál vajat. Tegyük a püré tetejére.
10.

Süssük 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna.
11.

Tálaláskor szórjuk meg zöldhagymával.