Különleges édes-csípős burgonyapüré

Feltöltő: Enikő
1-2 óra
7-8 személyre
kezdő szakácsoknak
Különleges édes-csípős burgonyapüré
parmalatparmalat főzőtejszínédesburgonyadióbaconkarácsonykarácsonyi receptpikánsKöretkülönleges

Hozzávalók:

    • 4 nagy édesburgonya, meghámozva, felkockázva
    • só és bors
    • 5 szelet bacon (később felcsíkozva)
    • 2 chili paprika, szárak és magok eltávolítva, apróra felkockázva
    • 1,5 dl Parmalat főzőtejszín
    • 4 ek vaj
    • zöldhagyma, szeletelve (díszítéshez)
  • a ropogós tetejéhez

    • 12 db mézes Győri Édes keksz
    • 1 marék Panko zsemlemorzsa, vagy frissen őrölt zsemlemorzsa
    • ½ marék dió, apróra vágott
    • 2 ek vaj
Bevásárlólista nyomtatása
Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát.

Elkészítés menete:

1.
Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra.
2.
Helyezzük a kockára vágott burgonyát egy nagy serpenyőbe, és csak annyi vizet öntsünk rá, ami épp elfedi.
3.
Adjunk hozzá ½ teáskanál sót és főzzük meg a burgonyát. (Ez körülbelül 20-25 perc)
4.
Szűrjük le és tegyük félre.
5.
A baconszeleteket süssük ropogósra. Vegyük ki a zsírjából, tegyük papírtörlőre.
6.
A szalonna zsírjához adjuk hozzá a magjaitól és ereitől megtisztított chili paprikát, 2-3 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
7.
Egy akkora tálba tegyük a főtt burgonyákat, amiben kényelmesen össze tudjuk törni, majd össze tudjuk keverni a 4 evőkanál vajjal és a 1,5 dl. Parmalat főzőtejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a közben csíkokra vágott bacont és a chili paprikát.
8.
Öntsük a burgonyapürét biztonságos sütőedénybe. Készíthetjük egyben, vagy akár adagonként is.
9.
Készítsük el a püré ropogós tetejét. A kekszeket törjük össze, keverjük hozzá a zsemlemorzsát, az apróra vágott diót és a 2 evőkanál vajat. Tegyük a püré tetejére.
10.
Süssük 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna.
11.
Tálaláskor szórjuk meg zöldhagymával.