Dubarry csirkemell

Feltöltő: Gasztropajti
41-60 perc
7-8 személyre
gyakorló szakácsoknak
Dubarry csirkemell

Hozzávalók:

  • 300 gParmalat főzőtejszín
  • 1 kg csirkemell filé, felszeletelve
  • 1 kis fej karfiol megmosva és rózsáira bontva és megpárolva
  • 100 g reszelt sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kevés só, bors
Bevásárlólista nyomtatása
A Dubarry szelet megszületéséhez hozzátartozik, hogy a főúri dámák, hercegek, du Barry grófnő is maga kreálta az étkeket estélyeire. Mi több maga is főzött, ám nemcsak divatból, hanem ennek nagyon prózai az oka: anyja egyszerű szakácsné volt.

Elkészítés menete:

1.
A csirkemell filét vékonyra szeletelem, kikloffolom, majd kicsit megsózom mindkét oldalát.
2.
A rózsáira szedett karfiolt, nagyon rövid időre forró vízbe mártom, (blansírozom) annyira, hogy roppanósságát megőrizze, de kicsit mégis puhuljon.
3.
Kikavarom a mártást, a Parmalat főzőtejszínből, lisztből, kevés sóval, kevés olvasztott vajjal. Őrölt borsot is keverek hozzá. A szószt, sűrűbbre készítem a szokásosnál.
4.
Kivajazott sütőtálba sorjázom a hússzeleteket, amikre párolt karfiolt halmozok, és besamel szószt öntök rá. Alufólia alatt előmelegített sütőben, addig sütöm míg a hús meg nem sül. Rövid idő szükséges, mert a csirkemellek vékonyra lettek kloffolva.
5.
A fóliát levéve, mindegyik megpakolt hússzelet tetejére, kevés reszelt sajtot szórok, amit rövid idő alatt, a tetejére pirítok.
6.
A "Dubarry" személynév. Az étel, egy ledér hölgyről kapta nevét, aki gyakran részesítette különös kegyben királyát, és a köreiben forgó nemes urakat, férje tudtával, beleegyezésével. Ennek a hölgynek kedvence volt ez a könnyű, lágy karfiolos csőben sült étel.