Cukkiniszuflé.

Feltöltő: Gizi
41-60 perc
1-2 személyre
haladó szakácsoknak
Cukkiniszuflé.

Hozzávalók:

    • 50 gParmalat főzőtejszín
    • 17 dkg cukkini kis kockákra vágva
    • 1,5 dkg vaj
    • 1,5 dkg liszt
    • 4 dkg sajt (edami, parmezán...)
    • 1 db újhagyma
    • 2 db tojás
    • 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint)
    • 1-2 csipet (v. ízlés szerint) őrölt bors
    • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Bevásárlólista nyomtatása
A soufflé-t (felfújtat) frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk! Maximum negyed óráig őrzi meg légies könnyedségét, aztán szépen lassan elszáll belőle a levegő, és a tészta kissé lelappad.

Elkészítés menete:

1.
A cukkinit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd a főzőtejszínnel együtt turmixoljuk össze.
2.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett, addig pirítsuk hogy világos színű maradjon. (vigyázzunk nehogy megbarnuljon) Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukkinipürét, és keverjük simára.
3.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett, rotyogtassuk három percig.
4.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot, és ízlés szerint a fűszereket. Ezután egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.
5.
A formákat kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután egyenlően elosztva kanalazzuk a formákba a masszát, majd töröljük körbe a formák belső peremét. (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik)
6.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
7.
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. Ezt a sós szuflét tálalhatjuk előételként, vagy nagy melegben édesség helyett desszertként is.