Csupa Csoki Csoda

Feltöltő: Enikő
41-60 perc
5-6 személyre
kezdő szakácsoknak
Csupa Csoki Csoda
Könnyűnagyon csokiscsokoládé torta receptcsokoládé tortacsoki tortaparmalatcsokis tejszínes desszertcsokoládéTejszín

Hozzávalók:

  • a tésztához

    • 20 dkg liszt
    • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
    • 1 ek instant kávé
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 1/2 tk őrölt fahéj
    • 1/4 tk só
    • 6 ek vaj, szobahőmérsékletű
    • 1 dl Parmalat főzőtejszín
    • 0,5 dl barna sör
    • 2 tojás, szobahőmérsékletű
    • 1 tk vanília-kivonat
    • 1 marék étcsoki chips (hivatalos nevén csokoládé csepp)
  • a tetejére

    • 1/2 tábla tejcsoki
    • 1 ek juharszirup
    • 1/2 dl Parmalat habtejszín
    • 5 dkg kristálycukor
Bevásárlólista nyomtatása
Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt a kakóbab. Az aztékok már fahéjjal is ízesítették a keserű italt.

Elkészítés menete:

1.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a sütőformát fújjuk ki vajspray-vel, vagy tegyünk bele sütőpapírt.
2.
Keverjük össze a lisztet, kakaóport, instant kv-t, szódabikarbónát, fahéjat és a sót, amíg csomómentes nem lesz. Adjuk hozzá a vajat, tejszínt, sört, a tojásokat és a vanília kivonatot, végül keverjük bele a csoki chipset.
3.
Öntsük a tésztát az előkészített serpenyőbe. Körülbelül 45-50 percig süssük, illetve végezzünk fogpiszkáló-tesztet, hogy kiderüljön megsült-e. Mielőtt kiborítjuk a formából 10 percig hagyjuk hűlni, csak utána tegyük rácsra.
4.
Közben elkészítjük a mázat. A tejszínben oldjuk fel a cukrot közepes lángon. Tegyük bele a csokit és a szirupot, keverjük addig, amíg a csoki fel nem olvad. A máz elkészítését úgy időzítsük, hogy csak akkor öntsük rá a sütemény tetejére, amikor az már nem forró, sőt inkább szobahőmérsékletű.
5.
Ezt a sütit ne tároljuk légmentes edényben, nem tesz jót neki.