Csorba

Feltöltő: Gasztropajti
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Csorba

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 500 g pulyka apróhús
    • 2 szál sárgarépa kis kockákra vágva
    • 1 szál petrezselyemgyökér, megtisztítva és kockákra vágva
    • 1 kisebb db karalábé, megtisztítva és hasábokra vágva
    • 1 maréknyi zöldbab (fagyasztott is lehet)
    • 1 fej/izlés szerint hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 maréknyi savanyú káposzta
    • 1 csokor petrezselyem zöldje
    • 1 kisebb lestyán levél
    • 1 db (kisebb méretű) csípős paprika
    • 10 dkg gomba, felszeletelve
    • 1 csipet/izlés szerint só és bors
Bevásárlólista nyomtatása
A csorba (erdélyi tájszó) egyfajta leves. Törökül a leves çorba. A Kárpátokon innen csak a 20. században terjedt el, de egyre népszerűbb.

Elkészítés menete:

1.
A csorba, gyűjtőfogalom, levest jelent. eredetileg, korpaciberével savanyítják, de más savanyító anyaggal, citrommal, ecettel, savanyú káposztával is készülhet
2.
Az apróra vágott hagymát, a zsíron megpirítom, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva kicsit megsózom.
3.
Hozzákerül az apró kockákra vágott hús is, amit addig pirítok, míg meg nem fehéredik, és kis kéreg keletkezik rajta.
4.
Beleteszem a vékony karikára, vagy kockára vágott répát, a zöldséget, karalábét is, valamint a zöldbabot, az előzőleg felvágott savanyú káposztát, majd felöntöm meleg vízzel. Ha van esetleg hús alaplé, azzal még jobb! Sózom, borsozom, kevés csípős paprikát teszek hozzá, (ha lehet frisset) és fedő alatt addig főzöm, míg minden összetevő meg nem puhul. Belekerülnek a zöld fűszerek is, apróra vágva. A lestyánnal bánjunk óvatosan, mert kellemes, de erőteljes íze van! A szeletelt gombát is hozzáadom.
5.
A főzőléből kicsit kivéve, a főzőtejszínt temperálom, csomómentesre elkeverem, majd a levesbe öntve felforralom.
6.
Tálalásnál, mint ahogy Erdélyben mindenhol, tejfölt, és csípős paprikát kínálnak hozzá külön, amivel mindenki kedve szerint ízesítheti.