Csokoládés-diós kocka narancslekvárral és rummal

Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
12 szelethez
haladó szakácsoknak
Csokoládés-diós kocka narancslekvárral és rummal
rumdiós kocka narancslekvárralcsokoládés-tejszínes diós kockavajdiónarancslekvárvaníliás cukorhabtejszínKarácsonyi

Hozzávalók:

  • a tésztához

    • 20 dkg finomliszt
    • 8 dkg porcukor
    • 1 nagy csipet
    • 1 közepes tojás
    • 1 kiskanálParmalat habtejszín
    • 12,5 dkg hideg vaj
  • a töltelékhez

    • 1 dl tej
    • 150 gParmalat habtejszín
    • 4 púpozott evőkanál vaníliás porcukor
    • 1 evőkanál kukoricakeményítő
    • 30 dkg darált dió
    • 0,5 dl fehér rum
    • 2 dkg vaj
    • 2 evőkanál narancslekvár
  • a tetejére

    • 10 dkg étcsokoládé (legalább 60% kakaótartalmú), durva darabokra törve
    • 2 dkg vaj
    • 50 gParmalat habtejszín
    • 24 db felezett dió
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A lisztet a porcukorral és a csipet sóval összekeverjük. A tojást a habtejszínnel felverjük. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeljük, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a tejszínes tojással együtt tésztává gyúrjuk.
2.
Folpack fóliába csomagoljuk, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben a töltelékhez a kukoricakeményítőt a tejjel és habtejszínnel folyamatos kevergetés közben melegíteni kezdjük. A vaníliás porcukrot és a darált diót beleszórjuk, a rumot beleöntjük. Amikor kissé besűrűsödött, a vajat is belekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
3.
A sütőt 175 °C-ra (légkeveréses sütőben 160 °C) előmelegítjük. 18x20 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kettévágjuk. Először az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy az előkészített tepsibe kényelmesen beleférjen úgy, hogy a peremére is felérjen. Villával megszurkáljuk, és a narancslekvárral megkenjük. Azután a diós töltelék szétterítjük rajta. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és a töltött részt betakarjuk vele. A szélein kissé összenyomkodjuk, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. A tetejét villával megszurkáljuk, így nem fog felpúposodni.
4.
A tepsit a sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt világos színűre sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni. A mázhoz a csokoládét a vajjal és a habtejszínnel vízgőz fölött megolvasztjuk. A felezett diószemeket félig a csokoládéba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk, és szikkadni hagyjuk. A maradék csokoládéval a sütemény tetejét bevonjuk, majd a mártott diószemeket szépen sorban a tetejére rakjuk. Amikor a máz megszilárdult 24 egyforma méretű kockára vágjuk.