Csokoládékosárkák mascarponekrémmel és karamellizált őszibarackkal

Feltöltő: Gizi
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Csokoládékosárkák mascarponekrémmel és karamellizált őszibarackkal
vaníliás cukorfahéjőszibarackfehér csokoládémascarponeétcsokoládéhabtejszíncsokoládékosárkákalkalomraÉdes krémek

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
    • 25 dkg mascarpone
    • 10 dkg fehér csokoládé
    • 1 csomag vanílás cukor
    • 15 dkg (v. ízlés szerint) porcukor
    • 1 db citrom reszelt héja
    • 3-4 db őszibarack
    • 2-3 evőkanál kristálycukor
    • 1 csomag vaníláscukor
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 1 dl fehérbor
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A csokoládét gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel.
2.
A szilikonos muffin formákat ecsettel kenjük ki egy réteg csokoládéval, majd pár percre helyezzük be a hűtőszekrénybe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
3.
Ezután vegyük ki a hűtőből, majd kenjünk rá még egy réteg csokoládét, és ismét tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül harmadszor is kenjük meg egy réteg csokoládéval, majd ismét a tegyük be a hűtőbe pár percre.
4.
Amikor a csokoládé már szépen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd óvatosan kicsit lazítsuk körbe a forma tetején a csokoládét, végül pedig egy óvatos mozdulattal fordítsuk ki a formából. Ezután a csokoládé kosárkákat felhasználásig tegyük vissza a formába, majd a hűtőszekrénybe.
5.
A fehér csokoládét szintén gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.
6.
A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a kihűlt, de még folyós, olvasztott csokoládét.
7.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés-csokoládés krémhez.
8.
Az őszibarackokat hámozzuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és csepegtessük meg citromlével.
9.
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, majd karamellizáljuk világos barnára. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a feldarabolt barackot, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal, majd óvatosan keverjük össze. Tegyük vissza a tűzre, és öntsük hozzá a bort, szintén keverjük össze, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg az őszibarackot. (Ezalatt az idő alatt a leve szépen besűrűsödik) Az elkészült barackdarabokat szedjük ki egy tányérra, majd teljesen hűtsük ki.
10.
Közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a csokoládé kosárkákat a mascarponés-csokoládés-habos krémmel, majd a tetejére kanalazzuk rá a karamellizált őszibarackot.