Csirkés pite édesburgonyával

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Csirkés pite édesburgonyával
tejzöldborsókukoricasült csirkecombédesburgonyafőzőtejszíntejszínes-csirkés pitealkalomracsirkés pitetejszínes

Hozzávalók:

    • 150 gParmalat főzőtejszín
    • 6 db közepes édesburgonya
    • 5 dkg vaj
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
    • 5 db egész csirkecomb
    • 1 adag sültcsirke-fűszerkeverék
    • 2 cső kukorica levágott szemei
    • 20 dkg zöldborsó
    • 1 db nagy hagyma
    • 5 dkg vaj
    • kb. 2 dl tej
    • 2 ek liszt
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
Bevásárlólista nyomtatása
A batáta, azaz édesburgonya, nem is burgonya. A hajnalka nemzetségbe tartozik, ez látszik a virágán is. Magas a C-, B2 és B6 és E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma

Elkészítés menete:

1.
A csirkét bedörzsöljük a fűszersóval és 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, letépkedjük a húst a csontról (én a bőrt félretettem).
2.
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük. Főzőtejszínnel, vajjal, sóval, borssal krumplipürét készítünk.
3.
A hagymát akkora kockákra vágjuk, mint a kukorica és a borsó. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket. Addig pirítjuk, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a lisztet és összekeverjük. Felöntjük a tejjel, akkor jó a tej mennyisége, ha krémesre besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk.
4.
200 fokosra előmelegítjük a sütőt. Egy jénai aljára tesszük a húsdarabokat, rá a zöldséges masszát, végül befedjük az édesburgonya-pürével, eloszlatjuk, esetleg villával kidíszítjük.
5.
Kb. fél óra kell neki a sütőben, míg a püré itt-ott megbarnul, tálalhatjuk is.