Csirkés, gombás, baconos pizza
Feltöltő: Enikő
41-60 perc
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
- 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta (400 g)
a gombamártáshoz
- 6 ek vaj
- 1 közpes fej vöröshagyma, kockázva
- 10 dkg Portobello gomba, szeletelve
- 1 dl csirkehúsleves
- 1 dl Parmalat főzőtejszín
- só és bors
a pizza feltéteihez
- 1 főtt csirkemell, falatokra vágva
- 3 szeletelt bacon, csíkokra vágva
- 20-25 dkg pizza mozzarrella, reszelve
a tálaláshoz
- bazsalikom, finomra aprítva
A pizzát i. e. 3. században Cato a Róma történetéről írt munkájában említi meg „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”
Elkészítés menete:
1.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra! Amennyiben kövön sütjük a pizzát, a követ is tegyük be a sütőbe!
2.

3 kanál vajat közepes lángon olvasszuk fel, majd azon pirítsuk meg a hagymát. Amikor megpirult, tegyük hozzá a gombát is, sózzuk-borsozzuk és addig pároljuk, amíg a gombából kifőtt víz el nem párolog
3.

Adjuk hozzá a maradék vajat, öntsük fel húslevessel és habverővel keverjük hozzá a Parmalat főzőtejszínt. Addig főzzük, amíg sűrű, krémes nem lesz. Ez kb. 7-8 perc, majd tegyük félre.
4.

A deszkát, illetve amin a pizzát nyújtjuk, szórjuk meg kukoricaliszttel és a tésztát nyújtsuk ki. (Lehet több darabot, vagy akár egyben is) Oszlassuk el egyenletesen a gombaszószt a tészta tetején. Szórjuk meg lazán mozzarrellával. Tegyük rá a kockázott bacont szalonnát, és a kockákra vágott csirkemellet. Újra szórjuk meg sajttal.
5.

Tegyük a sütőbe, süssük legalább 7-10 percig, vagy addig, amíg a tészta széle nem lesz aranybarna.
6.

Mielőtt felvágjuk és tálaljuk, 3-4 percet pihentessük, szórjuk meg bazsalikommal.