Császármorzsa tőlem

Feltöltő: LanLi
21-40 perc
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Császármorzsa tőlem
gyümölcslekvárbirsalma lekvármazsolacukortejtojásfiataloshétköznapifőzőtejszínegyszerű és gyors receptcsászármorzsa recept

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 3 db tojás
    • 2,5 dl tej
    • 2 kanál cukor
    • 1 csipet
    • kb. 350 gramm liszt
    • 1 evőkanál mazsola
    • 1 korty ásványviz ( buborekos)
    • 1 kanál vaj a serpenyö kikenesehez
    • 1 kanál porcukor hinteshez
Bevásárlólista nyomtatása
A császármorzsa eredetére két legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya.

Elkészítés menete:

1.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét félreteszem kicsit. A főzőtejszint, tejet a tojássárgájával, sóval, cukorral jól kikeverem, ekkor hozzaadom a kortynyi bubis ásványvizet lazítani, majd a kemény habbá vert tojásfehérjékkel óvatosan összekeverem, hogy a hab ne törjön össze, majd mikor egynemű, de laza anyagot kaptunk a lisztet is hozzaadjuk ovatosan körkörös mozdulatokkal belekavarva.
2.
A serpenyőbe beletesszük a kanál vajat, körbefuttatjuk benne, majd beleöntjük a tésztánkat, megszórjuk a mazsolával-igény szerint elhagyható- és addig sütjük lassú tűzön az alját míg egynemű nem lesz és aranysárgara, barnásra nem sül.
3.
Majd óvatosan lapátkanalak segítségével megfordítjuk és igény szerinti darabokra szakítjuk szét, hogy jobban süljon.
4.
Mikor kisült meghintjuk kevés porcukorral, valamint gyümölccsel találjuk. A képen éppen aktuális birsalma-almalekvar található, de nagyon finom fahejas almával, szilvával, de akár vanilias málnával vagy eperrel is. Télen melegséget lop a szívünkbe, nyáron pedig kellemes és mégis könnyű édesseg a forróságba.