Citromos pite graham-kéregben
Feltöltő: Enikő
41-60 perc
7-8 személyre
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
a graham kéreghez
- 2 dl finomra őrölt graham keksz
- 3 evőkanál kristálycukor
- 6 ek olvasztott vaj
a pite töltelékéhez
- 1 dl kristálycukor
- 1 dl barna cukor
- 3 ek liszt
- 3/4 tk só
- 1 dl Parmalat habtejszín
- 2 ek narancslé
- 1 ek citromlé
- 1 tk vanília-kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 4 szoba-hőmérsékletű nagy tojás
a tálaláshoz
- porcukor, habcsók, vagy Parmalat tejszínhab
A digestive keksz [ejtsd: didzsesztiv] egy angliából származó, teljes kiőrlésű lisztből készült, nem kifejezetten édes keksz gyűjtőneve. Teljes kiőrlésű gabonatartalmának köszönhetően rendkívül porhanyós állagú, amit tea vagy kávé mellé fogyasztanak.
Elkészítés menete:
1.

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
2.

Egy tálban keverjük össze az őrölt graham kekszet, a cukrot és a vajat. Egy piteformát béleljünk ki ezzel a keverékkel, kezünkkel erősen az oldalához és az aljához nyomkodva.
3.

Helyezzük a piteformát a sütőbe, és 6-7 percig süssük. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a pite töltelékét.
4.

Ha a kekszes kéreg már a hűtőszekrénybe tehető, tegyük be!
5.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot és a sót. Tegyük félre.
6.

Egy másik tálban habverővel keverjük el simára a Parmalat habtejszínt, narancslevet, citromlevet, vanília kivonatot, citromhéjat, tojásokat.
7.

Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és habverővel forgassuk össze teljesen. Öntsük a keveréket az előkészített pitetésztába.
8.

Süssük a pitét 40-45 percig, vagy amíg a pite teteje nem kezd barnulni.
9.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 30 percig, mielőtt megszórjuk porcukorral, esetleg habcsókkal vagy felvert Parmalat habtejszínnel nem díszítjük.