Citromos omlós sütemény

Feltöltő: Parmalat
21-40 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:

  • az omlós süteményhez

    • 2 tojássárgája
    • 7,5 dkg cukor
    • 7,5 dkg vaj
    • 10 dkg liszt
    • 5 g élesztő
    • csipetnyi
    • citromhéj
  • a krémhez

    • 6 dkg cukor
    • 2 citrom leve
    • 1 db tojás
    • 5 dkg vaj
    • 1 db zselatinlap
    • 2 dl Parmalat habtejszín
    • 1 ek porcukor
Bevásárlólista nyomtatása
Citromos omlós sütemény

Elkészítés menete:

1.
Az omlós sütemény elkészítése:
2.
A cukrot a tojássárgájával habosra verjük, hozzáadjuk a puha vajat, s jól összekeverjük.
3.
Beletesszük a lisztet és az élesztőt, hozzáadjuk a sót és a reszelt citromhéjat.
4.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, s elhelyezzük rajta a sütőkarikákat.
5.
Ezeket megtöltjük 1 cm-es magasságban a tésztával. Hűtőbe tesszük 2 órára, majd 170 °C-on 15 percig sütjük. Várjuk meg, míg langyosra nem hűl.
6.
A citromos krém elkészítése:
7.
Bemártjuk a zselatinlapot hideg vízbe.
8.
Megnedvesítjük a cukrot a citromlével, hozzáadjuk a felvert tojást, majd nagyon lassú tűzön megfőzzük, folyamatosan kevergetve, hogy a keverék besűrűsödjön.
9.
Levesszük a tűzről, s beletesszük a felpuhult és lecsöpögtetett zselatinlapot, majd a vajat amíg meg nem olvadnak. Félretesszük.
10.
A habtejszínt a cukorral habbá verjük. Finoman hozzáadjuk.
11.
A krémet elosztjuk az omlós süteményeken a sütőkarikákban. Hűtőbe tesszük 2 órára.
12.
Ha lehűlt kivesszük az sütőformákból.
13.
Citromkarikával vagy málnával tálaljuk.