Birskörte krémleves

Feltöltő: Gizi
41-60 perc
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Birskörte krémleves
Karácsonyifőzőtejszíntejszínes körte levesbirskörtefahéjszegfűszeg

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 1 db birskörte
    • 1 db körte
    • 2 dl fehér bor
    • 7 dl víz
    • 10 dkg (v. ízlés szerint) cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 csipet
    • 4-5 db szegfűszeg
    • 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint) őrölt fahéj
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A birskörtét és a körtét meghámozni, majd a magházat eltávolítva, kisebb darabokra felvágni. Beletenni egy edénybe, majd felönteni a vízzel, ízlés szerint cukorral ízesíteni, majd hozzáadni a vaníliás cukrot, a csipet sót, a szegfűszeget és az őrölt fahajat. (én mézet is tettem bele) Jól kiforralni, majd mérsékelt lángon puhára főzni.
2.
Amikor a gyümölcsök már teljesen megpuhultak, akkor botmixerrel pépesíteni, majd egy szitán átszűrni. (így nem kerülnek a magok bele a levesbe, és selymesebb lesz)
3.
Ezután visszatenni a tűzre és kiforralni. A főzőtejszínt simára keverni a borral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Szintén kiforralni, majd pár percig még szép lassan főzni.
4.
Egy teflon serpenyőbe beletenni a mandulaforgácsot, majd kevergetve szép világos színűre pörkölni. (amikor már szép színt kapott, rögtön kiönteni a forró serpenyőből, mert különben megég) 5. Tálalás előtt a levest langyosra hűteni, majd a tetejére pörkölt mandulaforgácsot szórva kínálni.