Birsalmás csirke magyaros rizottóval

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Birsalmás csirke magyaros rizottóval
fehérboremmentálipaprikagyömbérfahéjfüstölt sajtrosé borújhagymasavanyú káposztafőzőtejszínrizotto recept csirkévelbirsalmás-tejszínes csirkemagyarosbirsalmatejszínes csirkerizottopikáns

Hozzávalók:

    • 300 gParmalat főzőtejszín
    • 4 db egész csirkecomb
    • 30 dkg savanyú káposzta
    • 3 db birsalma
    • 3 szál újhagyma
    • 2 dl rozé
    • 20 dkg füstölt sajt
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors, koriandermag, fahéj, őrölt gyömbér
    • 20 dkg rizottó rizs
    • 2 db kápia paprika
    • 2 szál újhagyma
    • 5 dkg vaj
    • 1 l húslé
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
    • 15 dkg ementáli sajt
    • 1 dl fehérbor
Bevásárlólista nyomtatása
A rizottó krémes szaftot, a rizs szaftját, és fogkemény rizsszemeket jelent, zöldfűszerekkel, parmezánnal, fehérborral, alaplével és azzal, amit még beleraknak, de a szaftosság és a keménység elengedhetetlen velejárói. És a rizottórizs.

Elkészítés menete:

1.
A csirkecombokat besózzuk, bedörzsöljük borssal, egy akkora magas falú tepsi alját kiolajozzuk, amiben kényelmesen elférnek. Első sorban belefektetjük a savanyú káposztát, rákarikázzuk az újhagymát, erre tesszük a forgóknál kettévágott combokat. A birsalmákat meghámozzuk, kimagozzuk, fél centis szeletekre vágjuk, a combok közé elterítjük. Mozsárban megtörünk fél mk koriandermagot, ezt egy kis tálkában összekeverjük azonos mennyiségű őrölt gyömbérrel és fahéjjal. Ezzel megszórjuk a birsalmaszeleteket, majd az egészet meglocsoljuk a borral és a főzőtejszínnel, végül ráreszeljük a sajtot. Alufóliával betakarjuk, 50 percre 190 fokos sütőbe toljuk. Fél óra után levesszük a fóliát, pirosra sütjük a combokat.
2.
Közben elkészítjük a rizottót. A kápiákat forró serpenyőben időnként megforgatva fekete hólyagosra sütjük, egy tálba tesszük, folpack-kal letakarva langyosra hűtjük. Ekkor lehúzzuk a héjukat, kiszedjük a magjaikat, a paprika húsát apró kockákra vágjuk.
3.
Az újhagymákat felkarikázzuk, a vaj felén megfuttatjuk. Pár perc múlva rátesszük a paprikakockákat, majd a rizst is és együtt kevergetjük, míg kifehéredik. Ráöntjük a bort, majd amikor a rizs beszívta, merőkanalanként hozzáöntjük a húslevest, mindig csak akkor, amikor elfogy a folyadék. Mikor a rizs megpuhult és az egész rizottó krémesen lágy lett, belereszeljük a sajtot, hozzátesszük a maradék vajat, és addig kevergetjük, míg elolvadnak. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, borsozzuk. Ezután fedő alatt még öt percet állni hagyjuk, és fogyaszthatjuk is a csirkével.