Birsalmás-sütőtök krémleves
Feltöltő: Gizi
1-2 óra
1-2 személyre
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
- 200 gParmalat főzőtejszín
- 2 db birsalma
- 30 dkg sütőtök püré
- 2-3 evőkanál (v.ízlés szerint) kristálycukor
- 1-2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint) őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 cm-es darab gyömbér
- 2 dl fehérbor
- 1 liter víz
Elkészítés menete:
1.
A birsalmát félbevágni, a magházát kivájni, majd megtűzdelni szegfűszeggel, és alufóliával bélelt tepsire tenni. A sütőtököt feldarabolni, majd szintén a tepsire tenni. Mindegyiket mézzel megcsorgatni, majd előmelegített sütőbe helyezni, és kb. 60 perc alatt készre sütni.Ezután a megsült birsalmát, és a tököt a héjából kikanalazni.
2.
A vizet egy edénybe önteni, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahajat, reszelt citromhéjat, és reszelt gyömbért adni hozzá, majd lassú tűzön 30 percig főzni, végül pedig egy szűrőn átszűrni.
3.
Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadni a sütőtökpürét, és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral,(v. édesítőszerrel) vaníliaaromával, csipet sóval ízesíteni. Ezután hozzáönteni a bort, majd lassú tűzön, kb. 20 percig főzni.
4.
Ezután botmixerrel pépesíteni, majd visszahelyezni a tűzre, és újraforralni. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett, belecsorgatni a főzőtejszínt, majd kevergetve jól kiforralni, de főzni már nem kell.
5.
Egy serpenyőbe beletenni a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve, pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítani. A serpenyőből rögtön kiönteni, mert különben megég.
6.
Tálalás előtt, a kissé lehűtött leves tetejét megszórni a pirított mandulaforgáccsal és úgy kínálni.