Betyárleves, avagy pandúrgulyás.

Feltöltő: Gasztropajti
1-2 óra
11-12 személyre
haladó szakácsoknak
Betyárleves, avagy pandúrgulyás.
levesekmagyaros levesbetyárleves elkészítésebetyárleves recept képpelBetyárleves Receptek

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 30 dkg sertés velő
    • 1 kg (kb.) sertés lapocka
    • 3 db vöröshagyma
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 1 EK (evőkanál) őrölt pirospaprika
    • 2 db zöldpaprika és paradicsompaprika, kis kockákra vágva
    • 5 gerezd fokhagyma átnyomva
    • 1 mokkáskanál őrölt kömény
    • 1 KK (kávéskanál) só és bors
    • 25 dkg csiperke, felszeletelve
    • 1 marék zöldborsó és zöldbab
    • 2 db sárgarépa kis kockákra vágva
    • 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és kockákra vágva
    • 3 db babérlevél
    • 1 csokor kapor, finomra aprítva
    • 2 KK (kávéskanál) mustár
    • 2 EK (evőkanál) almaecet
    • 2 EK (evőkanál) liszt a habaráshoz
    • 1 csipet/izlés szerint csípős paprika
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk.
2.
A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt.
3.
Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
4.
Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet, és mustárt adunk hozzá, és az apróra vágott paradicsomot, kicsivel később a kockázott zöldpaprikát. Beletehetjük az őrölt paprikát, a borsot, és a zúzott fokhagymát is, valamint a borsót, és a zöldbabot. Kóstoljuk! A hús, és a répa állapotát mérjük fel! Utána ízesíthetjük!
5.
Ha úgy érezzük majdnem kész, a felszeletelt gomba, és a kisebb darabokra vágott velő is belekerül, és a forró lével elkevert főzőtejszínhez lisztet hozzáadva, majd azt csomómentesre eldolgozva behabarjuk a ragulevest.
6.
A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, esetleg friss petrezselyem zöldet is. Mindezekkel ismét felforralva, a levesünk kész.
7.
Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.