Bélszín vegyes gombamártással, grillezett spárgával és fokhagymás burgonyapürével

Feltöltő: Enikő
1-2 óra
1-2 személyre
gyakorló szakácsoknak
Bélszín vegyes gombamártással, grillezett spárgával és fokhagymás burgonyapürével
karácsonybélszíncsiperkegombaportobello gombashiitake gombaspárgavörösboralkoholos

Hozzávalók:

  • a gombamártáshoz

    • 10 dkg csiperke gomba, szeletelt
    • 10 dkg portobello gomba, szeletelt
    • 10 deka shiitake gomba
    • 1 közepes vörös hagyma, kockázott
    • 3 ek vaj
    • 5 dl száraz, testes vörösbor
    • 2 ek friss kakukkfű, apróra vágott
    • só, bors
    • 2 dl húsleves (leveskockából is lehet)
    • 2 dlParmalat főzőtejszín
  • a húshoz

    • 2 adag bélszín
    • 4-5 ek olívaolaj
    • só, bors
  • a spárgához

    • 8-10 szál spárga, tisztítva
    • 2-3 ek olívaolaj
    • só, bors
  • a vajas garnélához

    • 2 nagy darab paszternák, tisztítva, negyedekre vágva
    • 2-3 nagy burgonya, tiszítva, kockázva
    • 1 fej fokhagyma, megtisztítva, gerezdekre szedve
    • 2 ek vaj
    • 1 dl tej
    • só, bors
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A gombaszósz:
2.
Egy serpenyőben 3 evőkanál vajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a szeletelt csiperke és a portobello gombákat. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk főni 10-15 percig. Ekkor növeljük a hőt, és beleszórjuk a shiitake gombákat is
3.
Öntsük hozzá a bort, adjunk hozzá frissen vágott kakukkfüvet. Addig hagyjuk főni, amíg a borból az alkohol eltávozik
4.
Megint lejjebb vesszük a lángot, felöntjük a húslevessel és körülbelül 30-35 percig lefedve főzzük
5.
A fokhagymás krumplipüré:
6.
Míg a gombák főnek, a paszternákot, burgonyát és a fokhagymát főzzük puhára
7.
Körülbelül 30 perc után szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, tejet. Ha lágyabban szeretjük, a főzővízből is tehetünk hozzá egy keveset. Botmixerrel pépesítsük
8.
A hús és a spárga:
9.
Helyezzük a húst és a spárgát egy grillserpenyőbe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A steak mindkét oldalát 5-6 percig süssük, ekkor közepesen átsült lesz. A spárgák is elkészülnek, mire a hús megsül. A steak-et legalább 5 percig pihentessük a sütés után
10.
A gombaszósz befejezése és tálalás:
11.
Amíg a hús pihen, a gombákhoz adjuk hozzá a Parmalat főzőtejszínt, alaposan, de óvatosan keverjük össze
12.
Tálaláskor a húst öntsük le a gombaszósszal, tegyük mellé a spárgákat és egy adag krumplipürét