Bélszín vegyes gombamártással, grillezett spárgával és fokhagymás burgonyapürével
Feltöltő: Enikő
1-2 óra
1-2 személyre
gyakorló szakácsoknak

Hozzávalók:
a gombamártáshoz
- 10 dkg csiperke gomba, szeletelt
- 10 dkg portobello gomba, szeletelt
- 10 deka shiitake gomba
- 1 közepes vörös hagyma, kockázott
- 3 ek vaj
- 5 dl száraz, testes vörösbor
- 2 ek friss kakukkfű, apróra vágott
- só, bors
- 2 dl húsleves (leveskockából is lehet)
- 2 dlParmalat főzőtejszín
a húshoz
- 2 adag bélszín
- 4-5 ek olívaolaj
- só, bors
a spárgához
- 8-10 szál spárga, tisztítva
- 2-3 ek olívaolaj
- só, bors
a vajas garnélához
- 2 nagy darab paszternák, tisztítva, negyedekre vágva
- 2-3 nagy burgonya, tiszítva, kockázva
- 1 fej fokhagyma, megtisztítva, gerezdekre szedve
- 2 ek vaj
- 1 dl tej
- só, bors
Elkészítés menete:
1.
A gombaszósz:
2.

Egy serpenyőben 3 evőkanál vajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a szeletelt csiperke és a portobello gombákat. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk főni 10-15 percig. Ekkor növeljük a hőt, és beleszórjuk a shiitake gombákat is
3.

Öntsük hozzá a bort, adjunk hozzá frissen vágott kakukkfüvet. Addig hagyjuk főni, amíg a borból az alkohol eltávozik
4.

Megint lejjebb vesszük a lángot, felöntjük a húslevessel és körülbelül 30-35 percig lefedve főzzük
5.
A fokhagymás krumplipüré:
6.

Míg a gombák főnek, a paszternákot, burgonyát és a fokhagymát főzzük puhára
7.

Körülbelül 30 perc után szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, tejet. Ha lágyabban szeretjük, a főzővízből is tehetünk hozzá egy keveset. Botmixerrel pépesítsük
8.
A hús és a spárga:
9.

Helyezzük a húst és a spárgát egy grillserpenyőbe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A steak mindkét oldalát 5-6 percig süssük, ekkor közepesen átsült lesz. A spárgák is elkészülnek, mire a hús megsül. A steak-et legalább 5 percig pihentessük a sütés után
10.
A gombaszósz befejezése és tálalás:
11.

Amíg a hús pihen, a gombákhoz adjuk hozzá a Parmalat főzőtejszínt, alaposan, de óvatosan keverjük össze
12.

Tálaláskor a húst öntsük le a gombaszósszal, tegyük mellé a spárgákat és egy adag krumplipürét