Bejgli

Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
7-8 személyre
gyakorló szakácsoknak
Bejgli
Beigli süti receptekTejszínA bejgli egy igazi hungarikumBeigli ReceptekbejgliKarácsonyihabtejszíndiómákmákos bejglidiós bejglikarácsonyi bejglimazsolacitrom

Hozzávalók:

    • 3 dkg élesztő
    • 100 gParmalat főzőtejszín
    • 5 dkg porcukor
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 1 tojás
    • a máktöltelékhez
    • 25 dkg mák
    • 15 dkg porcukor
    • 100 gParmalat habtejszín
    • 1 narancs reszelt héja
    • maroknyi mazsola
  • a tetejére

    • 1 tojás
  • a töltelékhez

    • 20 dkg dió
    • 15 dkg porcukor
    • langyos víz
    • 1 citrom reszelt héja
    • maroknyi mazsola
    • 25 dkg mák
    • 15 dkg porcukor
    • 100 gParmalat habtejszín
    • 1 narancs lereszelt héja
    • maroknyi mazsola
Bevásárlólista nyomtatása
A leggyakrabban dióval vagy mákkal töltött sütemény a XIX. század második felében került a monarchia asztalaira, és azóta egyet jelent a karácsonnyal.

Elkészítés menete:

1.
Az élesztőt a habtejszínben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, csipetnyi sót, a felvert tojást és az élesztős tejszínt beledolgozzuk. Amikor a tészta szép sima, cipóvá formáljuk, és letakarva megkelesztjük.
2.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A diót a porcukorral összekeverjük. Nem egészen 1 deci langyos vízzel lazítjuk, majd a citromhéjjal és a mazsolával ízesítjük.
3.
A mákot a cukorral összekeverjük, azután a felforrósított habtejszínnel leöntjük, majd a narancshéjjal és a mazsolával ízesítjük. A tésztát 2 részre osztjuk, és egyenként fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
4.
Az egyiket a diós, a másikat mákos töltelékkel megkenjük úgy, hogy a széleken 2-2 centi üresen maradjon. Az oldalán a tésztát a töltelékre hajtjuk, azután felgöngyöljük, és a sütőlemezre fektetjük úgy, hogy a csavarás vége alulra kerüljön.
5.
Felvert egész tojással megkenjük, és újra kelesztjük. Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és szép márványosra sütjük.