Bejgli
Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
7-8 személyre
gyakorló szakácsoknak

Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 100 gParmalat főzőtejszín
- 5 dkg porcukor
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- só
- 1 tojás
- a máktöltelékhez
- 25 dkg mák
- 15 dkg porcukor
- 100 gParmalat habtejszín
- 1 narancs reszelt héja
- maroknyi mazsola
a tetejére
- 1 tojás
a töltelékhez
- 20 dkg dió
- 15 dkg porcukor
- langyos víz
- 1 citrom reszelt héja
- maroknyi mazsola
- 25 dkg mák
- 15 dkg porcukor
- 100 gParmalat habtejszín
- 1 narancs lereszelt héja
- maroknyi mazsola
A leggyakrabban dióval vagy mákkal töltött sütemény a XIX. század második felében került a monarchia asztalaira, és azóta egyet jelent a karácsonnyal.
Elkészítés menete:
1.
Az élesztőt a habtejszínben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, csipetnyi sót, a felvert tojást és az élesztős tejszínt beledolgozzuk. Amikor a tészta szép sima, cipóvá formáljuk, és letakarva megkelesztjük.
2.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A diót a porcukorral összekeverjük. Nem egészen 1 deci langyos vízzel lazítjuk, majd a citromhéjjal és a mazsolával ízesítjük.
3.
A mákot a cukorral összekeverjük, azután a felforrósított habtejszínnel leöntjük, majd a narancshéjjal és a mazsolával ízesítjük. A tésztát 2 részre osztjuk, és egyenként fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
4.
Az egyiket a diós, a másikat mákos töltelékkel megkenjük úgy, hogy a széleken 2-2 centi üresen maradjon. Az oldalán a tésztát a töltelékre hajtjuk, azután felgöngyöljük, és a sütőlemezre fektetjük úgy, hogy a csavarás vége alulra kerüljön.
5.
Felvert egész tojással megkenjük, és újra kelesztjük. Ezután 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és szép márványosra sütjük.