Barnavajjal sült édesburgonya kecskesajttal, avokádókrémmel

Feltöltő: Enikő
21-40 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Barnavajjal sült édesburgonya kecskesajttal, avokádókrémmel
őszi receptédesburgonyaparmalat főzőtejszínkecskesajtbaconAvokádóbatátaparmalatfőzőtejszín

Hozzávalók:

    • 4 közepes méretű édesburgonya
    • 6 evőkanál vaj
    • 1 nagy csokor friss petrezselyem, apróra vágott
    • 4 szelet ropogósra sült bacon, apróra vágott
    • 6 dkg kecskesajt, morzsolt
    • só és fekete bors
    • 2 nagyon érett avokádó, hámozott és kimagozott
    • 2 dl Parmalat főzőtejszín
Bevásárlólista nyomtatása
Magyarország dél-keleti részén, Ásotthalmon kb. 25 éve foglalkoznak már batáta termesztésével. Itt a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ez a trópusi növény kitűnő minőségben teremjen.

Elkészítés menete:

1.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, szurkáljuk meg az édesburgonyákat egy villával, és tegyük őket közvetlenül a rácsra a sütőbe.
2.
Süssük 45-50 percig, illetve amíg meg nem puhul. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten, amíg azok le nem hűlnek, ez kb. 20-30 perc.
3.
Hagyjuk a sütőt bekapcsolva.
4.
Míg a burgonya hűl, olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Gyakran kevergetve addig melegítsük a vajat amíg a barnulni nem kezd, mintegy 5-6 percig tarthat ez a folyamat. Vigyázzunk, mert a barna és az égett vaj között csupán másodpercek dönthetnek, amint elkezd barnulni és mogyoró illatú lesz, azonnal vegyük le a tűzről és tegyük félre!
5.
Vágjuk le a batáta tetejét hosszában. Kaparjuk ki óvatosan a burgonyák sült "belét" egy mixerbe, tartsuk meg a hajó forma héjat. A burgonyához adjuk hozzá a vajat, petrezselymet (egy keveset tartsunk meg a tálaláshoz) a baconkockákat (egy keveset tartsunk meg a tálaláshoz) és a kecskesajt háromnegyedét. Sózzuk, borsozzuk, és törjük simára. A kész tölteléket pakoljuk szépen vissza a héjába.
6.
Helyezzük a burgonyát egy fóliával bélelt tepsibe. Tegyük vissza a sütőbe, süssük 25 percig.Míg a burgonya másodszor sül, készítsük el az avokádó krémet.
7.
A mixerbe tegyük bele az avokádót és a Parmalat főzőtejszínt. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót és a borsot és keverjük addig, amíg teljesen sima és krémes nem lesz.
8.
Miután a burgonyáink elkészültek, vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, baconnal és kecskesajttal. Tegyük rá az avokádó krémet és azonnal tálaljuk.