Bakonyi sertésszelet

Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
3-4 személyre
gyakorló szakácsoknak
Bakonyi sertésszelet
sertéshúsTejszínalkalomratejszínes hús

Hozzávalók:

    • 4 szelet sertéskaraj
    • őrölt fekete bors
    • 15 dkg csiperkegomba
    • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
    • 0,5 dl olaj
    • 1 evőkanál vaj
    • 4-5 evőkanál liszt
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 1 kiskanál édesnemes pirospaprika
    • 100 gParmalat főzőtejszín
    • néhány szál petrezselyem
Bevásárlólista nyomtatása
Ha azt olvassuk egy étel kapcsán, bakonyi módra készült, biztosak lehetünk benne, hogy gomba van benne. Mert a Bakonyban, nem csak egy mérő makk van minden ágon, hanem a fa alatt finom erdei gombák teremnek bőséggel.

Elkészítés menete:

1.
A húst megmossuk, leszárogatjuk, besózzuk, és fél órán át állni hagyjuk.
2.
A megmosott paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk.
3.
A gombát megtörölgetjük. A szárvégekből csak annyit vágunk le, amennyit a földmaradványok miatt szükséges, a többi részét nem túl vékony szeletekre vágjuk.
4.
Az olajat és a vajat serpenyőben felforrósítjuk. A húsdarabokat lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalukon hirtelen elősütjük, majd áttesszük egy nagyobb edénybe.
5.
A visszamaradt zsiradékban a finomra vágott hagymát megpároljuk, a gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot rádobjuk, 3-4 percig nagy lángon pirítjuk.
6.
Végül 1 evőkanál főzőtejszínt félreteszünk, a többit 1 kiskanál liszttel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, és összeforraljuk.
7.
A pirospaprikát rászórjuk, felforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, puhára pároljuk (ha a levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk).
8.
A karajszeleteket tálra rendezzük, a mártással meglocsoljuk, a félretett főzőtejszínt a mártás tetejére pötyögtetjük, és felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
9.
Galuskával körítve kínáljuk.