Bakonyi csirkemell

Feltöltő: Gasztropajti
1-2 óra
9-10 személyre
haladó szakácsoknak
Bakonyi csirkemell

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 1 kg csirkemell filé, felszeletelve
    • 60 dkg erdei gomba, vagy csiperke
    • 10 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva
    • 2 nagy fej hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
    • 1 db lecsópaprika
    • 1 nagyobb paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
    • 2 dl hús, vagy csont alaplé
    • 1 evőkanál liszt a habaráshoz
    • 1 kevés só és bors
    • 1 kevés őrölt pirospaprika
    • 1 kevés őrölt köménymag
    • 1 kevés kakukkfű
    • 1 dl olaj a hús sütéséhez
Bevásárlólista nyomtatása
Ha azt olvassuk egy étel kapcsán, bakonyi módra készült, biztosak lehetünk benne, hogy gomba van benne. Mert a Bakonyban, nem csak egy mérő makk van minden ágon, hanem a fa alatt finom erdei gombák teremnek bőséggel.

Elkészítés menete:

1.
A csirkemellet felszeletelem, kikloffolom, megsózom, paprikás lisztbe forgatom, és forró olajban kisütöm.
2.
Eközben, az apróra vágott hagymát, a kockára vágott szalonnából kisült zsíron megpirítjuk, a 3 gerezd fokhagymát, majd 1 nagyobb, meghámozott paradicsomot adunk hozzá, és 1 db. zöldpaprikát, darabokra vágva. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával.
3.
Kakukkfüvet, őrölt köményt is adunk hozzá. Ezek után, beletesszük a szeletelt gombát, és felöntjük leves alaplével.
4.
A főzőléből keveset kivéve, összekeverjük 2 dl Parmalat főzőtejszínnel, 1 ek. lisztet hozzáadva, csomómentesre elkeverve, visszaöntjük a ragura, és ezzel behabarjuk a mártást.
5.
A lisztbe forgatott, kisült csirkemell szeletekre halmozzuk, tészta, vagy galuska körettel tálaljuk. A hús is kapott egy vékony kérget, ami magán tartja a gombás ragut, és a tészta, vagy galuska is felveszi azt.