Almás vaníliás pite

Feltöltő: Alexis
1-2 óra
8 szelethez
haladó szakácsoknak
Almás vaníliás pite

Hozzávalók:

    • 250 gParmalat főzőtejszín
    • 20 dkg liszt
    • 8 dkg porcukor
    • 1 darab egész tojás
    • 14 dkg vaj
    • 2 darab vaníliás cukor
    • 2 darab egész tojás
    • 1 darab tojássárgája
    • 3 darab alma meghámozva és szeletekre vágva
    • 5 dkg cukor
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A lisztet, a porcukrot és a vajat elmorzsoljuk, az egész tojással gyorsan tésztává gyúrjuk.Kb.4-5 mm vastag, akkora kerek lapot nyújtunk belőle, hogy egy 20 cm piteformát kibélelhessünk vele. A forma kibélelésekor ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenképpen nyúljon ki egy centiméterrel az edény oldalán.Szurkáljuk meg és 15-20 percre tegyük be a mélyhűtőbe.
2.
A tésztát 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és elősütjük, azaz halvány aranyszín eléréséig süljön.Hagyjuk langyosra hűlni.
3.
Az almákat meghámozzuk és cikkekre vágjuk, majd a tésztára helyezzük. A cukrot, a két egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, és a főzőtejszínt is belekeverjük.A tejszín 30% zsírtartalmú legyen. A keveréket ráöntjük az almákra. Ha marad felesleges tésztánk, vékony csíkokat vágunk belőle derelyemetszővel, és rátesszük a tejszínes töltelék tetejére. Addig süssük, amíg a töltelék szilárd állagú nem lesz.