Abáló kincsei - szalontütő - pájsli
Feltöltő: Gasztropajti
1-2 óra
9-10 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 200 gParmalat főzőtejszín
- 1 db sertéstüdő
- 1 fél sertésfej füllel
- 1 db sertésszív
- 1 db sertésnyelv
- 2 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db nagyobb sárgarépa
- 500 g natúr paradicsomszósz
- 1 db citrom
- 3 db alma, meghámozva és kockákra vágva
- 1 marék savanyú káposzta, vagy csalamádé
- 1 evőkanál mustár
- 1 kevés só és bors
- 1 kevés chili
- 1 kevés izlés szerint petrezselyem zöld, finomra aprítva
- 1 kevés izlés szerint kakukkfű, bazsalikom levél
- 1 néhány kanál tejföl (a tálaláshoz)
- 1 néhány babérlevél
- 1 kevés ecet az abáláshoz
Elkészítés menete:
1.
Disznóvágáskor, általában sorban állnak az abáló előtt csipet sóval, kenyérrel, hogy a megfőtt finomságokból csenjenek. Mielőtt végleg elfogyna minden, mentsünk meg valamennyit ennek a nagyon finom ételnek.
Mivel hentesnél is beszerezhetők az alapanyagok, egész évben elkészíthetjük.
2.
A fejet, a tüdőt, nagyobb darabokra vágjuk, sós, enyhén ecetes vízben, néhány babérlevéllel, a többi húsfélével együtt, feltesszük lassú tűzön abálni.
3.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a répát félkarikára, vagy karikára vágjuk. A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy nem maradjon szálas. Az almákat meghámozva, kisebb darabokra vágjuk. A zöld fűszereket felaprítjuk.
4.
Mikor a belsőségek, húsok megabálódtak, hűtés után, vékony csíkokra vágjuk. Az abáló lét, nem öntjük ki, mert fontos alapanyag marad.
5.
A hagymát, kevés zsíron üvegesre pároljuk, a fokhagymát hozzáadva megsózzuk, majd felöntjük az abáló lével. A csíkokra vágott husikat is hozzátesszük, és annyi lét öntünk rá, hogy ellepje.
6.
Belekerül a répa, a savanyú káposzta, a negyedbe vágott citrom, vagy citromlé, a dobozos paradicsomszósz, 1 ek. mustár is.
7.
Kicsit sózunk rajta, erősebben megborsozzuk, és ízlés szerint csilit, vagy csípős paprikát rakunk bele. Hozzáadjuk a darabolt almát is. Mivel a húsok előfőttek, rövid főzés szükséges. 30-40 perc alatt készre fő. Annyi ideig szükséges főzni, hogy a répa megpuhuljon.
8.
Hozzáadom a főzőtejszínt is, ami lágyítja, az ételem ízét. Sűrítésre nincs szükség, mert az alma, a hagyma, a paradicsomszósz, biztosítja a mártás szerű állagot.
9.
Polentával , tejföllel tálaltam. Más köret is alkalmazható, de lényeges, hogy a szaftot, ami az ételem pikantériáját biztosítja, fel tudja szívni a köret. Tálaltam már galuskával, grízgaluskával, de főtt tésztával is.